Kūčios receptas

Siūlome prisiminti ir pabandyti pasigaminti tradicinę kūčią – nuo senų senovės svarbiausią Kūčių vakaro patiekalą iš įvairių grūdų, kuris nuo seno pirmiausia skirtas dievams ir protėviams.

Šiais laikais Kūčia primiršta, tačiau vėl sugrįžta ant mūsų švenčių stalo. Ją pagaminti nesunku, svarbu iš anksto užsimerkti kviečių grūdus ir žirnius (neskaldytus), jiems išmirkus išvirti (vandenį nukošti, nuvarvinti), pridėti riešutų (galima paskrudinti), džiovintų uogų, nuplikytų (arba pamirkytų ir nukoštų), tuomet sutrintų aguonų ir medaus. Viską išmaišyti. Dėti ragaujant, derinant tinkamus kiekius. 

Kadangi šio ritualinio patiekalo simboliškai turi paragauti kiekvienas šeimos narys, galima kartu ir sutarti, kas bus dedama – surasti skaniausią savo kūčios receptą. Patiekalui pasirinktinai derinant gali būti naudojami žirniai, perlinės kruopos, kviečiai, rugiai, avižos (grūdai), lazdyno ar kiti riešutai, aguonos, moliūgo sėklos, medus, net šiek tiek druskos dėl skonio. Skalsių vaišių ant gausaus stalo! 

Užsiprenumeruokite mūsų naujienas